Er moest weer een boot komen

Na enkele jaren zonder boot begon het gevoel van kunnen varen weer op te borrelen. En dan weet je, het is weer tijd om de boten te koop sites weer in de gaten te houden. In deze reeks vertel ik mijn verhaal over het zoeken, vinden en kopen van mijn nieuwe zeiljacht.

Altijd leuk. misschien wel het leukste moment van het botenbezit. Alles kan en niets is te gek. Avonden lang fantaseren over hoe het leven op die ene boot zou zijn. Hoe ze vaart en wat je waar zou gaan opbergen.

Wat waren de wensen?

We wonen aan het IJmeer. De zuidwest hoek van het Markermeer. Een prachtig zeilgebied en een prima uitvalsbasis om alle kanten op te zeilen. Het was dus al snel duidelijk, het moest een boot met een zeil worden. Dus niet direct een zeiljacht. Een motorjacht met steunzeil kan ook. Of een motorzeiler. Een kotter met hoofdmast en bezaan. 

Motorzeiler of zeiljacht

Het kopen van een boot en het hebben van een ligplaats is bij vele het verhaal van de kip en het ei. Wat moet er eerder zijn? ‘Koop die mooie boot en zoek een ligplaats.’ zegt de ene. Nee, zegt de ander ‘eerst een ligplaats dan pas de boot!’ Voor beide is wat te zeggen. Laat je de boot van je wensen bepalen door de beschikbare ruimte of kies je de boot en dan pas gaan zoeken naar een thuishaven. De praktijk zal een middenweg zijn. Heb je een schip op het oog en die gaat het worden, dan zoek je een plek. Desnoods aan de andere kant van het land. Maar heb je een plek voor de boot die zo uniek is dat je die niet wil afstaan, dan is het eenvoudig. Kies een boot die daar past. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *